Tratament caderea parului

Tratamentele contra caderii parului sunt considerate de catre medici numai a incetini aceasta cadere, dar nu a o impiedica cu totul. Pentru a vedea daca alopecia va fi definitiva sau nu, citeste despre cauzele caderii parului.

Tratamentele se impart in doua categorii: tratamente medicamentoase si chirurgie. Iata principalele remedii cunoscute:

Tratamente medicamentoase contra caderii parului

In aceasta categorie am introdus toate tratamentele, fie ele de sorginte naturista sau medicamente. Ele se administreaza in functie de extinderea caderi parului si de cauzele sale. Principalele substante care au fost recunoscute ca avand efect contra caderii parului sunt:

Minoxidil (Rogaine)

Poate fi luat fara reteta. Substanta activa impiedica actiunea DHTului, un hormon masculin ce a fost demosntrat a cauza caderea parului. Se foloseste pentru alopecia adrogena si pelada.  Tratamentul incepe sa aiba rezultate vizibile dupa aproximativ patru saptamani. Substanta Minoxidil este prezenta de regula in doua concentratii: 2% si 5%, iar tratamentele au forma de solutie sau spuma. Desi uneori firele de par crescute sunt mai subtiri si mai scurte, multe persoane au observat ameliorarea afectiunii dupa folosirea tratamentelor pe baza de Minoxidil. De regula procesul de chelire se reia la intreruperea tratamentului. Efectele secundare pot consta in iritatii ale scalpului, alergi, ameteli, aritmii.

Finasterida (Propecia)

Este un tratament destinat barbatilor care se ia numai pe baza de prescriptie. Finasterida opreste conversia testosteronului in DHT. Efectele se vad in timp si pot consta in incetinirea caderii parului si aparitia de fie noi de par. Actionand impotriva formarii de DHT, medicamentele pe baza de Finasterida isi inceteaza efectele odata ce nu mai sunt administrate. Ca si efecte secundare se pot mentiona pierderea apetitului sexual. Acest tratament NU se administreaza femeilor. La femeile gravide, riscul de malformatii ale fatului este foarte mare.

Corticosteroizi

In cazul peladei (alopecia areata), injectiile lunare  cu cortizon reprezinta un tratament viabil. Doctorii mai pot recomanda pilule, creme si solutii cu cortizon, dar injectiile sunt cele mai eficiente. Efectele se vad dupa aproximativ 4 saptamani.

Antralina

Substanta  chimica este recomandata in cazul psoriazisului, dar uneori si pentru pelada. Sub forma de crema sau unguent, ea se aplica pe scalp si se spala zilnic. Parul se regenereaza dupa aproximativ 12 saptamani.

Tratamente chirurgicale contra caderii parului

Transplatul de par este o procedura chirurgicala des utilizata ca mijloc eficient contra chelirii. Transplantul consta in prelevarea de mici bucati de piele din spate sau din lateral si implantarea lor in zonele afectate. Deoarece alopecia este un proces evolutiv, este posibil ca un pacient sa aiba nevoie de mai multe transplanturi.

Reducerea scalpului consta in indepartarea, pe cale chirurgicala, a zonelor din scalp afectate de chelire. Pielea fiind flexibila, se poate indeparta o zona intreaga fara modificari estetice negative. Pielea sanatoasa pur si simplu se intinde in locul unde a fost indepartata zona cu chelie (uneori se intinde si peste aceasta zona).

Transplantul de par si reducerea scalpului pot fi folosite impreuna pentru a crea un aspect natural la pacientii cu alopecie extinsa.